Racerapporter 2018

Racingspecial Vännäs 2018-09-16
Omgång 1: Tappade ratten i den sista kurvan och tappade dyrbara sekunder tid 1.14.77
Omgång 2: Gjorde inga större missar och förbättrade tiden 1.12.73
Omgång 3: Fick till ett riktigt bra åk och putsade tiden ytterligare 1.11.71.
Åter igen så blev det en 2:a plats i min klass


Racingspecial Umeå 2018-09-15
Omgång 1: Det hade regnat hela natten och banan var blöt. Var rätt halkigt och tiden blev 1.56.06
Omgång 2: Med en upptorkade bana så blev fästet bättre. Kunde stå på lite mer och förbättrade tiden 1.50.79
Omgång 3: Med en princip torr bana så lyckades jag bättra på tiden ytterligare 1.47.45.
Nu räknas den bästa tiden och jag kom på en 2:a plats i min klass, eller om man ska vara rolig så blev jag näst sist ?


DM/FM Nordic RX deltävling 3  Vännäs 2018-08-11

Kval 1: Spann bort mig i starten, samt hamnade i trafik. Blev inte så bra tid.
Kval 2: Varvade för lite i starten, samt snurrade i 1a kurvan. Då blir tiden därefter.
Kval 3: Fick till en riktigt bra start. Kom iväg på en 2a plats och höll den resten av heatet. Blev en total 7:e tid.
Med dessa valresultat så blev det ingen finalkörning. Min totalplacering blev en 18:e plats av 25 startande.


Rallycross SM/RM Lycksele 2018-07-24
Kval 1: Fick inte till körningen, körde för fort i vissa kurvor och gled ut i lösgruset. Tiden blev 3:36,560
Kval 2: Ett riktigt skitheat. Hamnade i en del stök och fick bla motorstopp i en kurva. Tiden blev därefter 3:42,050
Kval 3: Nu gick det bättre och fick köra rätt ostört. Tiden blev 3:36,078

Med dessa kvalresultat kom jag på en 23:e plats av 30 startande.


Racingspecial, Boden Alive sprinten 2018-07-20
Då var åter dags för tävling, nu bär det av till Boden för en racingspecial. Nytt för i år var en annorlunda bansträckning jämfört med tidigare.
Omgång 1: Körde rätt försiktigt och bekantade sig med banan, tiden blev 3:36.91
Omgång 2.: Nu gick det lite fortare, 3:30.52
Omgång 3: Försökte att verkligen stå på ordentligt, men körde lite för fort i en kurva och jag snurrade. Tiden blev 3:33.44. Synd, om man inte hade snurrat så tror jag att hade förbättrat min tid från omgång 2.

Med dessa kvalresultat så blev det en 3:e plats i min klass.


Racingspecial, marknadsrallyt Råneå 2018-06-16
Dags för årets 1:a racingspecial. I Råneå har jag kört förut nämligen 2013. Själva slingan är en grusväg som går uppför till en gammal soptipp, väl uppe så vänder man och kör ner till där man startade. Start och mål är på samma ställe.

Omgång 1: Körde ganska försiktigt och tiden blev därefter. 1:55:09
Omgång 2: Nu var fästet bättre eftersom det hade blivit en del spår i vägen. Nu när man var mer bekant med banan så kunde man köra fortare. Lyckades förbättra tiden.1:49:63
Omgång 3: Försökte att stå på ännu mer men på nedvägen körde jag på en sten och fick punktering höger fram och bak. Gick inte så bra att svänga åt vänster. Synd för jag tror att jag hade förbättrat tiden ytterligare om jag inte hade fått punka. Nu blev tiden 1:51:84


DM/FM Nordic RX deltävling 2  Älvsbyn 2018-06-16
Premiär för Forden på denna bana. Åter igen ett stort bra startfält i 2150 klassen med 28:a startande.

Kval 1: Ett ganska städat heat där jag fick köra helt ostört. Det blev en 14:e tid (2:54:14)
Kval 2: Ett heat där det ungefär lika fort som kval 1 (2:54:87) 17:e tid.
Kval 3: Hamnade lite utanför banan i kurvan efter starten och tappade lite där (2:56:84) 21:a tid.

Med dessa kvalresultat så kom jag totalt på en 16:e placering. Älvsbyns bana passar Forden mycket bättre än i Lycksele. Har fortfarande lite problem med fästet i starten och till nästa rallycrosstävling ska jag prova med mer vikt bak.


DM/FM Nordic RX deltävling 1  Lycksele 2018-05-27
Årets 1:a tävling på barmark. Har sen is-sm bytt extraktorröret, samt bestyckat om förgasarna lite grann. Ett stort startfält i 2150 klassen med 31 startande.
Kval 1: Kom iväg hyfsat i starten men tog alternativspåret vid fel tillfälle, hamnade i trafik och blev lite bromsad. Så tiden blev inte så bra. 2:43:84 en 23:e tid.
Kval 2: Hade lite för högt startvarv i starten och kom lite efter, på 2:a varvet så snurrade jag i en hårnål. Tiden blev därefter 2:47:57 en 25:e tid.
Kval 3: Ett rätt så stökigt heat, det snurrade bilar och någon fick punka, fick inte köra helt ostört och det blev en 19:e tid 2:48:66.

Totalresultat blev en 27:e plats av 31 startande.

Motorn i Forden är lite uppgraderad än ifjol, den blev genomgången innan IS-SM, det byttes lager, kolvringar m.m och Weber 48:orna byttes ut mot Weber 50. Jag tycker att motorn känns bättre ån ifjol. Men banan passar inte riktigt bilen. Har alldeles fel utväxling på. På de små rakorna mellan kurvorna så är 2:ans växel för låg och 3:an är för hög. Blir inte smidigt att köra så. Sen hade jag dåligt fäste i allmänhet på drivhjulen. Så det blir att prova med mer barlast som blir i Älvsbyn den 9: juni.


Summering IS-SM/RM
Har kört IS-SM förut nämligen 2015. Då blev det bara 3 deltävlingar. Nu i år blev det 8 tävlingar.
Innan årets säsong så har man knappt kört något på is sen 2015. Kände mig rätt ovan med underlaget de 1:a tävlingarna. I Morjärv så körde jag med trasig toppackning och då var det nog borta en del effekt ur motorn. Sen hade jag väldiga problem att få fäste i starterna. Man ska vara väldigt försiktig med gasen och bara som smyga iväg.
Totalt så kom jag på en 3:e plats i mästerskapet, det är jag rätt nöjd med. Beror nog på att jag tog poäng i alla deltävlingar samt att det var rätt många som inte deltog i alla tävlingar.


2018-03-24 IS-SM/RM Kalix
Efter tävlingen i Morjärv så lyfte jag på toppen på motorn och kunde konstatera att toppackningen var sönder. Beställde en ny packning och kunde på torsdagen före tävling montera den nya packningen.

Deltävling 7: Det snöade i  Kalix , så det skulle nog bli rätt mycket snörök på banan. I min klass var vi bara 4 startande. Åter igen så gjorde jag en dålig start och hamnade sist i snöröken. I min jakt på mina medtävlande så gick det väl lite snabbt i vissa kurvor. Var in i en del snövallar. Man vinner inga placeringar med att göra så. 4:e plats blev det.

Deltävling 8: För 1:a gången på hela is-serien så fick jag till en riktigt bra start. Kom iväg på en 3:e plats och höll den hela tävlingen.


2018-03-17/18 IS-SM/RM Morjärv
Då bär det av till Morjärv  för tävling både lördag och söndag, litet mindre startfält än i Robertsfors 7 startande i min klass.

Deltävling 5 (lördag): Fick till starten lite bättre än tidigare tävlingar hamnade på en 5:e plats. Efter några varv så såg jag att motortempen gick upp och det rann in glykol i kupén via en kabelgenomföring. Trodde att en kylarslang hade gått sönder och tog beslutet att avbryta. Det blev 6 varv att 8.

Deltävling 6 (lördag): Det hade inte lossat någon kylarslang, men det var en del glykol som hade läckt ut via expansionskärlet. Provade att skruva åt slangklamret på slangen till expansionskärlet.
Under tävlingens gång så höll jag ett extra öga på tempmätaren, den låg mellan 80-100 grader.
Körde hela heatet och kom på en 5: plats.

Deltävling 7 (söndag):  Ny dag och åter nya funderingar varför bilen trycker ut vatten ur kylsystemet. Provar att byta kylarlocket till expansionskärlet.
Åter igen så hamnar jag på en 5:e plats, tycker att motorn har tappat lite kraft…

Deltävling  8 (söndag): Problemen med tapp av kylarvätskan fortsätter. Misstänker att toppackningen har gått sönder. Tar dock beslutet att köra. Fyller på med mera glykol och ut till start.
Körde över mållinjen näst sist eller på en 4:e plats. Vi var bara 5 startande denna dag.


2018-03-11 IS-SM/RM Robertsfors
Deltävling 3: Gjorde jag en dålig start och hamnade långt bak i startfältet, lyckades köra om en medtävlande på sista varvet och passerade mållinjen på en 7:e plats av 10 startande.

Deltävling 4: Åter en en dålig start och hamnade näst sist i fältet. Under tävlingens gång så var det några som bröt och jag hamnade på en 4: plats.


2018-02-24 IS-SM/RM Åsele 
Deltävling 1: Gjorde en jättedålig start och hamnade sist i snöröken, det var rätt kraftig snörök eftersom det var ganska kallt ute, ca -14. Kunde inte köra så fort de första varven, men kunde eftersom öka farten och i slutet av racet lyckades jag köra om en medtävlande. Av 7 startande så bröt 2 st och då kom jag på en 4: plats.

Deltävling 2: Åter igen en dålig start och jag hamnade sist i snöröken. Under loppets gång så var jag i snövallen och tappade ännu mer tid. Åter igen så var det 2 st som bröt och det blev en 5:e placering.

Nu blev det inga toppresultat under dessa tävlingar. Bilen är det inget fel på och motorn känns bra. Fick inte till starterna och hamnade sist i snöröken, Sen har man väl inte riktigt modet att hålla fullt då sikten inte är den bästa. Men hur som helst så är bara att ta nya tag till nästa tävling i Robertsfors den 11:e mars.