Racerapporter 2007

071024 Sammanfattning av säsongen
Då var det slutkört för i år. Det blev en sommar med mycket biltävlande, hela 12 stycken.
Hade förhoppningar att i någon rallycrosstävling få köra en final, men så blev det inte. Motorn i min Volvo räcker inte riktigt till. Ska försöka att få tag på en B21 med bättre effekt till nästa år.
Jag vill tacka alla mina sponsorer, vänner och bekanta för allt stöd denna säsong

071006 Folkrace Skellefteå
Detta var en kombinerad rallycross och folkracetävling, Jag hade först tänkt köra med rallycrossbilen men det gick inte eftersom motorn gick sönder i den förra tävlingen. Men tur att man också har en folkracebil, så det var bara att anmäla sig till tävlingen.
Denna helg lyste regngudarna med sin frånvaro, vilket tur.
I kvalen kom jag på placeringarna 2:a, 3:a och 3:a. Under denna tävling så räknas bara de två bästa kvalet för inplacering till final (1:an får 7 poäng, 2:an får 5 poäng, 3:an får 4 poäng osv)
Så jag fick ihop 9 poäng. Detta täckte inte till någon final, hade jag haft 10 så hade jag fått köra C-final.
Fick behålla bilen efter tävlingen, så nu får den gå in i vinterdvala.

070915 Rallycross DM/FM Skellefteå.
Då är det dags för finaltävling i årets DM. Väl framme på plats så var banan mycket blöt, det hade regnat under hela natten. Under träningen så slutade det att regna, men banan var ändå mycket hal.
I det första kvalet trodde jag att fästet skulle vara bättre än i kvalet men det var ännu halare. Körde över mållinjen på en 15:e tid av 18 startande.
Det 2:a kvalet gick bättre, men i min iver att försöka köra om några medtävlande så körde jag för snabbt in i en del kurvor och hamnade ut i det smeten. Det blev en 16:e tid under detta kval.
När jag körde in i depån efter det 2:a kvalet, så rasslade det oroväckande från motorn. Stannade motorn och bort med huven. Startade motorn för att höra vars missljudet kom ifrån. Jag hör ingenting onormalt, vad konstigt…..
Kunde bara efter en stund felsökning konstatera att jag hade onormalt stort ventilspel på 4:ans cylinder och en del gropar på kolvtoppen.
Bära eller brista jag bestämde mig att köra det 3:e kvalet. Nu var banan betydligt torrare, och det gick riktigt bra att köra. Men det kändes att det har hänt nått med motorn, den var betydligt tröttare än förut. Fick ändå en 12:tid.
Detta räckte inte till någon final, jag kom på en 15:e plats av 18 startande.

070909 Racingspecial Älvsbyn
Då bär det av igen till på Höghedenbanan i Älvsbyn. Tävlingen går till så att man kör två varv på rallycrossbanan i tre omgångar, varav den bästa tiden räknas. Denna gång kunde jag sämst komma på en andra plats eftersom vi var bara två stycken i min klass……….
Mina tider blev 1.57.??, 1.55.?? och 1.53.??.
Detta räckte idag till en andra plats eftersom min medtävlande körde på 1.52.??.
Jag är ganska nöjd med dagens tävling, eftersom jag bättrade mina tider hela tiden.

070902 Rallycross DM/FM Vännäs
Då är det dags för rallycrosstävling igen. På söndagsmorgonen när man steg upp så regnade det (suck), det är aldrig kul att köra tävling i regn. Väl framme vid banan så regnade det ganska kraftigt, men ca 1 timme innan start så slutade det att regna.
Mitt första kval började bra, jag kom iväg i starten på andra plats. I den första kurvan så bromsade jag alldeles för tidigt och vips var jag sist.
Det andra kvalet gick inte så bra heller, jag blev trängd av banan av en medtävlande. Fick backa en bit för att komma in på banan igen. I detta skede så hade jag tappat 100 m på täten, körde över mållinjen på sista plats.
Tredje kvalet gick betydligt bättre men hade ändå den sämsta tiden. Mina kvalresultat räckte idag till en blygsam sista plats.
Denna tävling gick inte så speciellt bra, det var som ingenting stämde. Jag körde alldeles för långsamt runt banan. Detta är dilemmat då man kör på banor man aldrig kört förut, det är ofta under det sista kvalet man känner att man kan öka farten på banan.

070825 Folkrace Augustiracet Åsele
Detta är den andra folkracetävlingen för säsongen. Jag kör med samma bil som den förra tävlingen och några nya bakdäck har jag inte införskaffat till denna tävling.
I det första kvalet så kom jag iväg trea från startplattan och under heatets gång så lyckades jag att köra om de som var före mig, passerade målflaggan på första plats.
I kval två så blev set en liten startsmäll och vi var ett gäng bilar som krokade ihop. När jag väl tagit mig lös så låg jag på en andra placering, på sista varvet fick bilen som ledde tekniska problem och var tvungen att bryta. Jag kunde åter igen passera mållinjen på första plats.
Kval tre kom jag iväg sist av startplattan och lyckades att köra upp mig till fjärde plats.
Mina kvalresultat tog mig till A-final. I finalen spann jag bort mig i starten och var genast sist, under finalens gång så fick tre bilar bryta så jag kom på en tredje plats.
Detta var en mycket lyckad tävling för mig med mycket tur och inga fel på bilen. Jag hoppas att denna trend håller i sig till nästa tävling som blir i Vännäs 2/9.

070818 Rallycross DM/FM Älvsbyn
Då är det tävling igen, banan i Älvsbyn är snabb och jag har en av de motorsvagaste bilarna i min klass så någon topplacering borde det inte bli. Men man vet ju aldrig…
I de första kvalet så körde jag på tiden 3.03.95 och det var 10:e bästa tid. Hade tur, för jag körde en av de första kvalen och då var banan torr. När jag kom in i depån efter heatet så började det att regna.
I det andra kvalet så var det mycket blött och halt på banan, så någon bra tid blev det inte. Just före det tredje kvalet så slutade det att regna och det började att torka upp.
Jag hade en chans till B-final om jag körde bra i detta heat (man räknar ihop de två bästa tiderna). MEN på det sista varvet så bromsade jag för sent i en kurva och åkte av banan. Fick backa mig lös och tappade säkert 10-20 sekunder.
Jag kom på 14:e placering av 18 startande.

070811 Rallycross DM/FM Piteå
Då var det igen dags för rallycrosstävling. Kände mig laddad inför dagens tävling och hoppades på ett hyfsat resultat.
I det första kvalet körde jag på tiden 2.52.53. Ganska hyfsad tid, men jag kände att jag nog kunde nog köra lite fortare men det var ju två kval kvar.
I det andra kvalet så körde jag alldeles for fort i en kurva, gled av banan och fastnade i en sandfålla.
Det tredje kvalet gick inte så mycket bättre, fick hjälp av en medtävlande som styrde av mig banan så jag fastande i en sandfålla.
Denna tävling gick inte alls som jag hade tänkt mig, men det är bara att hoppas att det går bättre i nästa tävling som blir i Älvsbyn den 18 augusti.

070805 Racing Special Sprint, backtävling Överkalix
Detta är den första backtävling jag deltar i. Backen är belägen på Brännaberget och är 950m och består av 100% asfalt/oljegrus. Tävlingen genomförs att man kör backen 3 ggr och den bästa tiden räknas. Den bästa tiden jag fick under dagen var 47.02 och med den tiden så vann jag min klass. Eller man kan ju också säga att man blev näst sist, vi var ju bara 2 startande i min klass……

070725 Racing Special Lycksele
Nu är det dags för för årets första racingspecial. Tävlingen kördes på Lilltjärns industriområde. Nu till dagen tävling så har jag en annan växellåda i bilen (M45) så nu går växlarna in utan problem. I den 1:a omgången körde jag ganska försiktigt och fick tiden 1,50. Nu kunde man öka farten i det 2:a och 3:e omgången. Lyckades putsa tiden till 1,48, fick samma tid på körning 1 och 2.
Detta räckte till en hedrande 5:e plats i min klass. Dock var det bara 5 startande i min klass……..
Där jag tappade mest tid var nog i de trånga hårnålarna, dessa kurvor passar ej bil och chaufför.

070707 Folkrace Hembygdsracet Vilhelmina
Detta är den första folkracetävling för säsongen. Jag har inte skaffat någon ny folkracebil, utan det är samma ”skrot” som jag körde med i fjol.
I det första kvalet kom jag iväg sist i starten. 3 år gamla och torra rallydäck är inte någon hit på asfalt. Jag lyckades att köra upp mig i fältet och när jag skulle klämma mig förbi en Peugeot 205 på tredje plats så hoppade gasstaget loss och jag blev stående och fick bryta heatet. I det andra kvalet gick starten ännu sämre jag var sist iväg och jag lyckades köra om en medtävlande, passerade målflaggan på 5:e plats.
Det tredje kvalet gick bättre och jag kom på 2:a placering.
Mina kvalplaceringar räckte inte till någon final idag, men det var inga anbud på bilen så nu har jag något att rejsa med till nästa folkracetävling. Kommer nog innan dess att skaffa ett par nya bakdäck, så man hänger med bättre i starterna.

070624 Rallycross DM/FM Skellefteå
Väl framme vid Klutmarksbanan så började det inte bra, när jag var på väg till besiktningen så stannade bilen. Kunde efter en stund felsökning konstatera att det var bensinpumpen som hade lagt av och inte hade jag med mig någon reservpump. Då var det bara att gå runt i depån och försöka låna en pump, och till slut tag så fick låna en pump av en medtävlande. Ett STORT tack till denna förare.
I det första kvalet så varvade jag för lite i starten och fick nästan motorstopp när det blev grönt ljus. Lämnade startplattan på sista plats och i min iver att försöka hinna ikapp de andra så snurrade jag två gånger, fick tiden 3,02,71. Det andra kvalet gick bättre och jag lyckades förbättra min tid till 2,49,69. I det tredje och sista kvalet så gick det ännu bättre jag lyckades att kapa min tid ytterligare till 2,45,57.
Tyvärr så räckte inte detta till någon final, jag kom på 18:e placering av 23 startande.

070606 Rallycross DM/FM Luleå
Detta är den första tävlingen för säsongen, också den första gången jag kör en rallycrosstävling.
Dagens tävling körs på tid. De två bästa tiderna under dagen räknas och de fjorton snabbaste går vidare till A,B och C final. Varje heat omfattar 6 bilar som startar i bredd på given ljussignal. Man kör tre varv per heat och totalt tre omgångar. I finalen kör man fem varv.
I de första kvalet gick det sådär, har aldrig kört i Luleå förut. Kändes som om man kunde köra fortare i de flesta kurvorna fick tiden 2.32.89. Så i kval två gasade jag på mera, men bommade en del växlingar och gjorde en del andra småmissar men lyckades förbättra tiden, den blev 2,30,34.
I kval tre så var det bara att gasa på ännu mera, men jag snurrade i samma kurva på varv 1 och 2. Det var väl inte så bra om man vill få en bra tid. Tiden blev 2.42.36.
Detta räckte inte till någon final, men jag for till Luleå med målsättningen att hålla mig undan sista platsen och jag kom på placering 19:e av 23 startande.
Nu är det bara att ta nya tag till nästa rallycrosstävling och där försöka utöka avståndet till sista plats.